Lettergrootte
  • A
  • A
  • A

Giso no 404 Pianolampje

Het pianolampje Giso 404 is een van Gispens meest afgebeelde lampen, een zichtbaar geworden uitspraak over evenwicht. Het is ontworpen in samenwerking met J.J.P. Oud.

Giso no 404 Pianolampje

Ter gelegenheid van het huwelijk van een vriend (in 1927) wilde Oud een persoonlijk geschenk geven. Hij liet daartoe een pianolamp uitvoeren door Gispen. Omdat er geen ontwerpschets bewaard is gebleven kan Gispens aandeel niet achterhaald worden. Waarschijnlijk meende hij dat het tot op zekere hoogte zijn geestelijk eigendom was want hij nam het een jaar later in produktie. Niet alleen leek deze pianolamp sterk op het nog bewaard gebleven huwelijksgeschenk, zelfs de maten kwamen overeen. Oud was verontwaardigd, maar procedeerde niet. Het idee voor de ruimte-compositie van de stereomatrische vormen was mogelijk afgeleid van Rietvelds tafellamp uit 1925. Het balans-karakter komt echter sterker tot uitdrukking. De Giso-serieproduktie gaf het lampje zijn bekendheid.

Giso no 404 Pianolampje

Vanaf 1936 wordt het lampje aangeduid met no 5011. Het oorspronkelijke model had de maten: l. 28,5, br. 19,5, h. 10,6 en de doorsnede van de refl. 4,4 en de doorsnede van de voet 10. Van 1929-1931 was de uitvoering in mat vernikkeld koper met gepolijst vernikkelde bol. Na 1931 zijn er drie uitvoeringen: geheel mat vernikkeld, geheel glanzend verchroomd of geheel bruin gebronsd. Van 1928-1938 is de cilinderreflector links asymmetrisch aangebracht. Vanaf 1939 was de reflector rechts asymmetrisch en heeft het lampje een drukschakelaar aan de voet. De huidige replica’s zijn links asymmetrisch en hebben een drukschakelaar in de voet.